Bülten

Mağazalarda Alışveriş Sırasında İlgili Kişilere SMS ile Doğrulama Kodu Gönderilmesi Suretiyle Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Kamuoyu Duyurusu

Alışveriş Sırasında İlgili Kişilere SMS Public Announcement Regarding the Processing of Personal Data by Sending a Verification Code via SMS to Data Subjects during Shopping in Stores

Mağazalarda Alışveriş Sırasında İlgili Kişilere SMS ile Doğrulama Kodu Gönderilmesi Suretiyle Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Kamuoyu Duyurusu

13 Kasım 2023 tarihinde Kişisel Verileri Koruma Kurumu (“KVKK“) tarafından mağazalarda alışveriş sırasında ilgili kişilere sms ile doğrulama kodu gönderilmesi suretiyle kişisel verilerin işlenmesine ilişkin kamuoyu duyurusu yayımlanmıştır.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda duyuruya ilişkin olarak;

  • Mağaza alışverişi sırasında kasa işlemlerinde ilgili kişilerin telefonuna gönderilen SMS ile iletilen kodun hangi amaçla ve iletilen kodun verilmesi halinde ne gibi sonuçlar doğuracağının mağaza yetkilileri tarafından açıklanarak bilgilendirme yapılması gerekmektedir.
  • Özellikle veri işleme faaliyetlerinin ilgili kişilerin açık rızasına dayanarak gerçekleştirilmesi durumunda aydınlatma yükümlülüğü ile açık rıza alınması işlemleri ayrı ayrı yerine getirilmelidir.
  • Mağazalardaki ödeme işlemleri esnasında ilgili kişilerin açık rızalarının tek bir seferde alınmayarak (Örneğin, üyelik sözleşmesinin onaylanması, kişisel verileri işleme izni alınması ve ticari elektronik ileti onayı alınması vb.) açık rızaların ayrı ayrı alınması gerekmektedir.
  • Ticari ileti gönderilerek kişisel verilerin işlenmesi alışverişin bir şartı olarak sunulmamalıdır. Aksi takdirde söz konusu uygulama açık rızanın unsurlarından biri olan “Bilgilendirmeye Dayanma ve Özgür İradeyle Açıklanma” unsurlarının sakatlanmasına sebep olacaktır.
  • Ticari elektronik ileti gönderimine ilişkin açık rızanın alışverişin tamamlanmasının unsurlarından biri olarak algılanmaması için alışverişin tamamlanmasından sonra talep edilmesi önem arz etmektedir.

İlgili duyuruya otoritenin internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için bizimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın