Bülten

Konutların Turizm Amaçlı Kısa Dönem Kiralanmasına İlişkin Değişiklik Yayımlandı!

Konutların Turizm Amaçlı Kısa Dönem Kiralanması Amendment on Short-Term Renting

Konutların Turizm Amaçlı Kısa Dönem Kiralanmasına İlişkin Değişiklik Yayımlandı!

2 Kasım 2023 tarihli 32357 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun değişikliği Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu düzenleme ile konutların tek seferde 100 günden fazla süreli olmamak şartıyla gerçek ve tüzel kişilere, turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

    • İzin Belgesi ile Plaket Alma Zorunluluğu Getirilmiştir

Konutların turizm amaçlı olarak kiralanabilmesi için, kira sözleşmesi yapılmadan önce Bakanlıktan izin belgesi alınması zorunludur. Bakanlık izin belgesi verme yetkisini valilik vasıtasıyla da kullanabilir. Ayrıca Bakanlıkça nitelikleri belirtilen plaket turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılır.

    • Tüm Kat Malikleri Tarafından Oybirliği İle İzin Verilmesi Gerekmektedir.

Söz konusu düzenleme ile birlikte konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin olarak izin belgesi başvurularında turizm amaçlı kiralamalara uygun görüldüğüne ilişkin binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararların ibrazı zorunludur.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin izin belgesine konu üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda ise en fazla yüzde yirmi beşi için aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlemektedir. Örnek vermek gerekirse; kiraya verenin 60 bağımsız bölümü olan bir binada 17 dairesinin bulunması durumunda en fazla 15 dairesi için izin belgesi alması öngörülmüştür.

Kiraya verenin aynı olması durumunda aynı binada izin belgesi düzenlenmesine konu bağımsız bölüm sayısının beşi geçmesi durumunda ise, başvuruda; işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunludur.

    • İzin Belgesi Alma Yükümlülüğü Kiraya Verene Aittir

Kural olarak izin belgesi alma yükümlülüğü kiraya verene ait olup; ayrıca kiraya veren haricinde turizm amaçlı kiralama faaliyetini 14.09.1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla da yapılabilmektedir.

    • Turizm Amaçlı Kiralanan Konutlarda Alt Kiralama Yasak Olacak

İzin belgesi sahibi olan kiraya verenden turizm amaçlı kiralanan konutun kiracı tarafından üçüncü kişilere kiralanması yasaklanmıştır. Ancak kullanıcının tüzel kişi olması durumunda turizm amaçlı kiraladıkları konutu, kendi personeline kullandırması yasak kapsamına alınmamıştır.

    • Konut Kullanıcılarına Kimlik Bildirme Yükümlülüğü Getirilmiştir

Turizm amacıyla kiralanan ve izin belgesi alınmış olan konutlar hakkında konut kullanıcılarının 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu gereğince kolluk kuvvetlerine bildirim yapma yükümlülüğü izin belgesi sahibi sorumlu kişi kabul edilmektedir.

  • İzinsiz Kiralama Faaliyetleri Çeşitli İdari Yaptırımlara Tabi Tutulmuştur
    1. İzin belgesi olmaksızın konutları kiraya verenler hakkında her bir konut başına 100.000 TL idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alması için 15 günlük süre verilir.
      • 15 günlük verilen süre içerisinde izin belgesi almaksızın turizm amacıyla kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında 500.000 TL idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alması için bir kez daha 15 günlük süre verilir.
      • Yukarıda sayılmış olan hükümlerin uygulanmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında 1.000.000 TL idari para cezası uygulanır.
    2. İzin belgesi olmayan konutların kiralanmasına aracılık edenler hakkında aracılık ettikleri her bir sözleşme için 100.000 TL idari para cezası uygulanır.
    3. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiralamış olduğu konutu kiralayan kişiler hakkında her bir sözleşme için 100.000 TL idari para cezası uygulanır.
    4. İzin belgesi sahibinden turizm amacıyla kiralanan konutu üçüncü kişilere kiraya verenler yani alt kira sözleşmesi yapanlar hakkında her bir sözleşme için 100.000 TL idari para cezası uygulanır.
    5. İlgili Bakanlıkça nitelikleri belirtilen plaketin turizm amacıyla kiralama yapılan yerin girişine asılmaması durumunda 100.000 TL idari para cezası uygulanır ve plaketin asılması için 15 günlük süre verilir.
    6. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amacıyla konut kiralamasının elektronik hizmet sağlayıcıları tarafından yapılması halinde her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanır. İhlalin gerçekleşmiş olduğu yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilir. Kararın uygulanması için Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Ayrıca ilgili erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması halinde aracı hizmet sağlayıcıları hakkında her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanır.

Bir yanıt yazın