Bülten

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (“TSRS”) ve Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararları Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Board Decisions on Turkish Sustainability Reporting Standards

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STARDARTLARI (“TSRS”) ve UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN KURUL KARARLARI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTIR

Bilindiği üzere Avrupa Komisyonu tarafından 23 Şubat 2022 tarihinde küresel tedarik zincirlerinde kurumsal faaliyetlerin çevresel ve sosyal etkilerine ilişkin özen yükümlülüğünün tesis edilmesine yönelik AB yasal çerçevesini hazırlayan Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Özen Yükümlülüğü Direktifi Taslağı (Corporate Sustainability Due Diligence and amending Directive – CSDD) yayımlanmıştır.

Akabinde, Komisyon tarafından 5 Ocak 2023 tarihinde yayınlanan Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi ile (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) AB’de faaliyet gösteren belirli ölçekteki firmalara özen yükümlülüğünü şirket politikalarına entegre etme, faaliyetlerinin sosyal ve çevresel etkilerini tespit etme, potansiyel olumsuz etkileri önleme ve azaltma, mevcut olumsuz etkileri ortadan kaldırma ve bunları raporlama zorunluğu getirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi’ne tabi tüm şirketler tarafından kullanılmak üzere, 31 Temmuz 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (European Sustainability Reporting Standards-ESRS) kabul edilmiştir.

Bundan sonraki dönemde, söz konusu Yönetmeliğin AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanması, yayımı takip eden üçüncü günde yürürlüğe girmesi ve 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren her mali yıl itibarıyla AB Üyesi Ülkelerde doğrudan uygulanması beklenmektedir.

Avrupa Birliği’ndeki sürdürülebilirlik konusundaki gelişmelere parelel olarak ülkemizde ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 88’inci maddesine 4 Haziran 2022 tarihli ve 31856 sayılı Resmi Gazete’de yapılan değişiklikle eklenen altıncı fıkra ile Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarının belirlenmesi ve yayımlanması yetkisi Kamu Gözetimi Kurumuna verilmiştir.

Bu çerçevede Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (“KGK”) kurul kararı 32414 sayılı ve 29.12.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 01.01.2024 tarihinde veya sonrasında başlayan yıllık raporlama dönemleri için Kurum tarafından yayımlanan Kararlar uyarınca bu standartların uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu kapsamda, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı kapsamında sürdürülebilirlik raporlamasına tabi olacak işletmeler belirlenmiştir. Buna göre:

AKTİF TOPLAM 500 Milyon Türk Lirası
YILLIK NET SATIŞ HASILATI 1 Milyar Türk Lirası
ÇALIŞAN SAYISI 250 Kişi

İlgili Kurul Kararı’nın 3. Maddesinin 1. Fıkrasında sayılmış ve belirlenmiş sınırlardan en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler zorunlu uygulama kapsamında dahil edilmiştir.

İlgili Karara dahil olan kurum, kuruluş ve işletmeler şunlardır:

  • 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun düzenleme ve denetimine tabi olan ve kararın kapsamında belirtilen işletmeler, (Herhangi bir eşik değere bağlı kalmaksızın zorunlu raporlama kapsamındadırlar.)
  • 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında faaliyet gösteren sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri,
  • 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında düzenleme ve denetime tabi olan şirketler,
  • Borsa İstanbul Piyasalarında faaliyet göstermesine izin verilen şirketler. Bu değerlendirme kriterleri esnasında işletmeler, bağlı ortaklık ve iştirakleriyle beraber değerlendirilecektir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bizimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Kurul Kararı için bakınız.

Bir yanıt yazın