Bülten

PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA HAZIRLANAN YÖNETMELİK RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA HAZIRLANAN YÖNETMELİK RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA HAZIRLANAN YÖNETMELİK RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

14 Aralık 2023 tarih ve 32399 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2024 tarihi itibari ile yürürlüğe giren “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştır. İlgili Yönetmelik ile birlikte önemli değişiklikler getirilmiştir.

  • 30 Gün İçinde Bozulabilen Tarım ve Gıda Ürünleri Tanımlanmıştır.

Söz konusu düzenleme ile birlikte otuz gün içerisinde bozulabilen tarım ve gıda ürünleri; İşlenmemiş sebze ve meyveler ile uygun saklama koşullarına rağmen üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen işlenmemiş kırmızı etler, işlenmemiş kanatlı etleri, işlenmemiş su ürünleri, sakatat, mantar, yumurta, süt ve süt ürünleri, unlu mamuller, tüketime hazır gıda maddeleri ve kısmen pişmiş ürünler ile 5’inci maddenin yedinci fıkrasına göre Bakanlık tarafından karar verilen diğer ürünleri” şeklinde tanımlanmıştır.

  • Tedarik Zincirinde Haksız Ticari Uygulamalar Düzenlenmiştir.

Aşağıda sayılmış olan faaliyetler haksız ticari uygulama olarak kabul edilmiştir;

  1. Karşı tarafın herhangi bir kişiden mal veya hizmet teminine zorlanması,
  2. Kampanya maliyetinin, kampanyalı satış yapmak istemeyen tarafa yansıtması,
  3. Tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ticari ilişkinin şartlarının, yazılı veya elektronik ortamda yapılan sözleşmeyle belirlenmemesi,
  4. Sözleşmede tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren veya açık ve anlaşılır olmayan hükümlere yer verilmesi,
  5. Ürün talebini doğrudan etkileyen herhangi bir hizmet verilmediği halde, karşı taraftan prim ve bedel alınması,
  6. Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik siparişlerin, ürünün teslim tarihinden itibaren önceki 30 gün içinde iptal edilmesi, ürünlerinin tesliminden sonra bozulma gibi maliyetlerin karşı tarafa yansıtılması ve satılamadığı gerekçesiyle iade edilmesi,
  7. İdari ve cezai yaptırımlara veya müşteri şikayetlerine ilişkin maliyetlerin üretici veya tedarikçiye yansıtılması,
  8. Kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle karşı tarafa ticari misillemelerde bulunulması,
  9. İşletme ölçeği ile ürün ve faaliyetlerine ilişkin esaslı husularda gerçek dışı veya yanıltıcı açıklama veya bildirimde bulunarak karşı tarafın zararına sebep olunması yasaklanarak, idari para cezasına bağlanmıştır.

 

  • Üretici, Tedarikçi ve Perakende İşletmeler Arasında Tarım ve Gıda Ürünlerinin Tedarikinde Ödeme Süreleri Kısaltılmıştır.

Değişen Yönetmelik ile birlikte üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi; alacaklının mikro veya küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması durumunda ödeme süresi 30 günü, diğer durumlarda 45 günü geçemez.

Bunların dışındaki ürünlere ilişkin ödemelerin süresi ise alacaklının mikro veya küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması durumunda ödeme süresi 60 günü geçemez şeklinde belirlenmiştir.

Söz konusu düzenleme ile ödemeler hususunda taraflar arasında çıkacak olan ihtilafların azaltılması, vade kısalması ile üreticinin veya tedarikçinin nihai fiyat belirlenirken finansman maliyetinin ve fiyatların düşürülmesi hedeflenmiştir.

  • Vatandaşların Glutensiz, Laktozsuz ve Benzeri Ürünlere Ulaşımının Kolaylaştırılması Hedeflenmiştir.

Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin (“Yönetmelik”) Raf Tahsisi başlıklı 11. maddesi tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalara yönelik arzın karşılanmasını desteklemek amacıyla düzenlemeye gidilmiştir. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı, işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200’den fazla olan zincir mağazalara, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirmeye yetkisi verilmiştir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için bizimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın