Bülten

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması Acquisition of Turkish Citizenship through Investment

YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

Yatırım yaparak Türk vatandaşlığı elde etme seçeneği, Türkiye’de yabancılar arasında son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların başvurabileceği yollardan biri de yatırım yoludur. Bu yöntemle vatandaşlık kazanmak, belirli koşulların sağlanmasını gerektirir ve farklı yatırım türleri için çeşitli gereksinimler bulunmaktadır. Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı elde etme hakkında detaylı ayrıntılar:

Türk Vatandaşlığı Kazanmak İsteyenlerde Aranan Şartlar Neler?

Türk vatandaşlığı kazanmak isteyenlerin kanun ve yönetmelikte belirlenen şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar, vatandaşlığın hangi yol ile kazanıldığına göre değişiklik arz etmektedir. Türk vatandaşlığı, doğum ile kazanılabileceği gibi sonradan da kazanılabilir. Vatandaşlığın sonradan kazanılma halleri ise 5 durumda gerçekleşebilir.

Bunlardan ilki, vatandaşlığa alınma yani telsik halidir. İkincisi, istisnai yollarla kazanım halleridir. Yatırım yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması, istisnai kazanım yollarından biridir. Üçüncü durum vatandaşlığın yeniden kazanılmasıdır. Dördüncü hal ise evlenme yolu ile vatandaşlığın kazanılmasıdır. Beşinci ve son yol ise, evlat edinme yolu ile vatandaşlığın kazanılmasıdır. Bu türlerin hepsinde aranan şartlar farklı olacaktır. Bunun dışında aranan şartlar; topluma uyum sağlayabilecek niteliklere sahip olmak, yeterli düzeyde Türkçe konuşmak, genel sağlık ve kamu düzeni açısından tehlike arz edecek durumunun olmaması gibi şartlar göz önünde bulundurulmaktadır.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır ve Şartları Nelerdir?

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik m.20 uyarınca, Türk Vatandaşlığının yatırım yolu ile kazanılması için yatırım şartlarını düzenlemiştir. Maddede sayılan haller seçimlik olup herhangi birinin gerçekleştirilmesi yeterlidir. Bununla birlikte 12 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile önemli değişikliklere gidilmiştir. Ancak, başvuru yapabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İlgili değişikliklerin yürürlük tarihi 12 Haziran 2022 olarak belirlenmiştir.

Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:

a. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen.

b. En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen.

c. En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen.

d. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.

e. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen.

f. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen.

g. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Türk Vatandaşlık Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 20. Maddesinin 3. fıkrasında Türk Vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması için gerekli belgeleri düzenlenmektedir. Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanmak isteyen yabancı hakkında Bakanlığın yazılı talimatı üzerine müracaat makamlarınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenmektedir.

a. İsteği belirten form dilekçe.

b. Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.

c. Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi.

d. Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.

e. Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.

f. Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39’uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

g. Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.

Sonuç itibariyle Türk Vatandaşlığı Kazanmanın Şartları Şunlardır:

• Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak,

• Türk Vatandaşlık Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 20. Maddesinde belirtilen şartlardan birini taşımak,

• Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni almak.

Bu şartları taşıyan kişiler ilgili kuruma başvuruda bulunabilirler.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanma, Eş ve Çocukları Kapsar mı?

Türk Vatandaşlığı kazanma hususundaki hükümlerin yer aldığı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmelik hükümlerine göre kişinin kendisinin kazandığı vatandaşlık, eş ve çocukları kapsamaz. Ancak, yatırım yoluyla vatandaşlık kazanılması durumu bunun istisnasıdır.

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmanın en önemli avantajlarından birisi budur. Yatırım yapan kişinin eşi ve kendisinin veya eşinin ergin olmayan çocukları da, ek bir yatırım yapması şartı aranmadan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığını kazanabilecektir. Diğer bir ifade ile yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanan bir kişinin eşi ve reşit olmayan çocukları da otomatik olarak vatandaşlık kazanabilecektir.

Başvuru ve Onay Süreci Nasıl İşler?

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı başvurusu, Ankara ve İstanbul’da bulunan Göç İdaresi’nin ofisleri aracılığıyla yapılır ve müraacat üzerine başvuran yabancı hakkında düzenlenen dosya karar alınmak için İçişleri Bakanlığına iletilir. Bakanlık tarafından kamu düzeni ve milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hal bulunmadığına kanaat getirilen kişileri Cumhurbaşkanı’na iletir ve daha sonrasında Cumhurbaşkanı’nın onayı ile yatırım yoluyla vatandaşlık kazanılmış olur. Ayrıca, başvuru çeşitli bakanlıklar ve kurumlar tarafından incelenecektir. Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı elde etme süreci değişkenlik gösterebilir ve evrakların tam ve eksiksiz ibraz edilmesi halinde süreç bir yıla yakın sürebilir.

Bir yanıt yazın